Muntsluis

Breng de Muntsluis tot leven!

Stap 1: oriëntatie

NU-workshop Breng de Muntsluis tot leven

Op weg
Uitgangspunt voor het project Breng de Muntsluis tot leven: herstel van het sluizencomplex mogelijk maken door herontwikkeling van het Muntsluisgebied.

Nieuw Utrecht (NU) doet dit volgens een vernieuwende participatieaanpak, namelijk door intensieve samenwerking met alle betrokken partijen. Gemeente Utrecht, projectbureau Belvedere, Rijkswaterstaat, K.F. Heinfonds en Niroc Vastgoedontwikkeling maken in 2007 een eerste verkenning en workshop mogelijk. NU gaat op weg in het Muntsluisgebied.

Kennismaking
NU verkent de omgeving en zoekt contact met omwonenden, ondernemers en betrokkenen. Wat speelt er en welke mogelijkheden zien jullie om het Muntsluisgebied weer tot leven te brengen? Het Muntsluisgebied kan een ontmoetingsplek voor West en de stad zijn, wordt er gezegd. Het gebied verdient een unieke invulling en architectuur. Eerste ideeën die geopperd worden, zijn onder meer pleziervaart, watersport, waterwonen, waterevenementen, een restaurant op een schip, zwemmen, flaneren, zonnen, picknicken en een ‘botel’.

Muntsluisgebied op de kaart
Op 28 november 2007 organiseert NU een workshop in Houtzaagmolen De Ster. Een middag waarop initiatiefnemers, bewonersvertegenwoordigers, cultureel ondernemers, architecten, ontwikkelaars, gemeente en Rijkswaterstaat zich samen buigen over de potentie van het Muntsluisgebied.

Zo stellen zij vast dat herontwikkeling van het Muntsluisgebied integraal moet worden benaderd met maximaal respect voor het cultuur-historische ensemble dat het water en het culturele erfgoed tussen de Soweto- en de Spinozabrug vormen. Met een goede invulling kan het Muntsluisgebied uitgroeien tot een pleisterplaats op de route tussen binnenstad en Leidsche Rijn en voor pleziervaartroutes.

Kansrijke plekken zijn het plein bij Cereol, het sluisplein, het kanaal en de buitenruimte bij Kanaalzicht. Kernwaarden zijn: stedelijk-industrieel, open, ontmoeting, verbinding, publiek, levendig, ruimte.

Een koppeling van het Muntsluiscomplex met cultuur op de begane grond van het monumentale gedeelte van Cereol kan grote meerwaarde opleveren. Met culturele evenementen kun je de kracht van een culturele invulling op deze plek al op korte termijn uitproberen en illustreren.

Verder zijn er diverse ideeën voor gebruik van het water: optimalisatie en intensivering van het waterwonen, ligplaatsen en eventueel ook een overstapplek voor een watertaxi over de bevaarbare Leidsche Rijn en een mobiel drijvend podium voor bij het gebied passende culturele evenementen.

Nieuw Utrecht spreekt met de partners af om een voorstel te doen voor blijvende aandacht voor het Muntsluisgebied. Zo rondt NU de oriëntatiefase van dit project af. Het Muntsluisgebied staat op de kaart en er is een breed samengestelde groep van betrokkenen gevormd die zich samen sterk maken om het Muntsluisgebied weer tot leven te brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: