Muntsluis

Breng de Muntsluis tot leven!

Geschiedenis Merwedekanaal

Muntsluis 1905

Het Merwedekanaal wordt tussen 1882-1891 gerealiseerd als verbinding voor vrachtverkeer tussen Amsterdam, Utrecht, de grote rivieren en verder naar Duitsland. Langs en in het Merwedekanaal zijn tal van kunstwerken aangelegd, waaronder de Muntsluis (officieel ‘Sluis Bewesten Utrecht’).

De vaarroute trekt bedrijvigheid op de kades aan. De Koninklijke Nederlandse Munt vestigt zich in 1907 aan de Leidsekade. Een jaar later verrijst schuin aan de overkant de Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek Cereol.

Al snel kan het kanaal niet meer tegemoetkomen aan de groei van de scheepvaart. Het nieuwe Amsterdam-Rijnkanaal neemt midden vorige eeuw de functie van de Rijnvaart over. Het Merwedekanaal verliest haar betekenis en is inmiddels voor de scheepvaart van geen belang meer.

Filmpje over het ontstaan van het Merwedekanaal, Verleden van Utrecht, RTV Utrecht: http://mediaplayer.rtvutrecht.nl/stream/a1c62d06.wmv

Ligging en geschiedenis van het Merwedekanaal / informatie over alle bruggen en sluizen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Merwedekanaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: