Muntsluis

Breng de Muntsluis tot leven!

Kraanwoning

Impressie kraanwoning

Oorsprong
Begin 2004 wandelde ik regelmatig over de kade langs het Cereolterrein en kwam spontaan op het idee om de kraan aan het water voor andere doeleinden, zoals bijvoorbeeld wonen, te gebruiken. Hergebruik is voor andere gebouwen op het Cereol­terrein vanzelfsprekender dan voor deze kraan, maar helemaal onmogelijk achtte ik het niet. Bij navraag bij de gemeente blijkt men op zoek te zijn naar moge­lijk­heden om de kraan te behouden als onderdeel van het voormalige Cereolcomplex. Dit is voor mij voldoende uitdaging om me verder te verdiepen in hergebruik van de kraan.

Uitgangspunt
Om de kraan voor een andere functie geschikt te maken, moet er voldoende bouwvolume zijn. Tegelijkertijd wil ik de kwaliteiten van de kraan handhaven. De hoogte van de kraan, de transparantie van de constructie en de dynamiek van de beweging staan hierbij voorop.

Oplossingen
Het volume wordt vergroot door twee standaard containers in de kraan te hangen:

 • Een 40-voets  (ca. 30 m²) container op ca. 9,50 m hoogte, ondersteund door een console aan de bestaande poten van de kraan.
 • Een 30-voets (ca. 22,5 m²) container op ca. 14 m hoogte, direct opgehangen aan de zwenkarm van de kraan, die in het verleden werd gebruikt om de zuigbuis boven de boten te brengen.

Beide containers zijn los van elkaar en van de bestaande massa in het frame geplaatst om de constructie transparant te houden. De ramen zijn aan de kopse kant, zodat de containers duidelijk herkenbaar blijven.

Uitwerking
Het bestaande gebouwtje tussen de poten van de kraan wordt gereconstrueerd, waarbij de maat alleen in de diepte iets groter wordt dan nu. Dit deel omvat drie bouwlagen van circa 20 m². Een spiltrap verbindt het gebouwtje met de containers. De stalen trappen op de poten van de kraan vormen een tweede verbinding, tevens nooduitgang. Door de nieuwe trap kan de zwenkarm samen met de bovenste container draaien, wat het geheel werkelijk dynamisch maakt.

Functieverdeling
Laag 1                   entree, meterkast, berging
Laag 2                   slaapkamer
Laag 3                   badkamer, toilet
Container 1         keuken, eetkamer
Container 2         woonkamer

Contactpersoon: Cor van Hillo, VHV architekten

Impressie kraanwoning

2 Responses

 1. fred dekkers schreef:

  Leuk idee.
  Zie ook de U-trechters bij de veilinghaven.

 2. Gerard Jacobs schreef:

  Leuk idee, maar noem het geen kraanhuis omdat het geen kraan is maar een belader of wellicht een losinstalltie. De arm ondersteunde daarbij een val of een zuigbuis.
  Stonden er ook kranen op het terrein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: