Muntsluis

Breng de Muntsluis tot leven!

Het knettert en bruist in het NU-lab

In gesprek over ruimte voor initiatieven in het Muntsluisgebied


De bijeenkomst over het Muntsluisgebied die Nieuw Utrecht op 6 april 2010 in het Geldmuseum organiseert, is met recht een ‘NU-lab’: het knettert en bruist van de ideeën.

Particuliere initiatieven in de publieke ruimte
Een groep van veertig personen komt op de eerste echte lenteavond van het jaar bijeen in het Geldmuseum voor het NU-lab ‘Breng de Muntsluis tot leven’ van vereniging Nieuw Utrecht (NU). Een bont gezelschap van initiatiefnemers, bewoners, belangengroepen, ambtenaren van de gemeente en Rijkswaterstaat, kunstenaars en creatieven verkent gezamenlijk mogelijkheden om particuliere initiatieven een plek te geven in de publieke ruimte van het Muntsluisgebied.

Startbijeenkomst
Het NU-lab doet zijn naam eer aan: dit is een startbijeenkomst waar mensen voor het eerst als groep met elkaar in contact komen, plannen voor initiatieven uitwisselen, bevragen en vanuit praktijkkennis becommentariëren.

Mogelijke scenario’s
De avond begint met een presentatie waarin het gebied wordt geanalyseerd en toekomstperspectieven de revue passeren. NU wil op open wijze mogelijkheden van het gebied verkennen om de geest te openen voor nieuwe ideeën. Dus verschijnen er beelden van rustieke, industriële en hypermoderne bouwstijlen, van verschillende functies op en rond het water, van kleinschalige én grote volumes, van buurtniveau tot landelijk niveau. Het zijn ingrediënten waarop iedereen kan reageren, een basis om mogelijke scenario’s voor het gebied te vormen, waarin de initiatieven passen.

De presentatie maakt beroering en verschillende gedachten los. Zo veel mensen, zo veel wensen: de een wil rust en groene oevers, de volgende juicht beweging en bedrijvigheid toe. De een valt voor een houten botenhuis, de volgende raakt opgewonden van gedurfde innovatieve architectuur.

Uitwisseling
We hebben het over een mooi gebied met kansen voor de omgeving en de stad. De deelnemers van het NU-lab zijn actief betrokken bij deze plek en voelen zich ook duidelijk begaan met het Muntsluisgebied. En dat maakt verschillende emoties los, dat geeft wrijving en het schuurt. Daarom is het goed dat we bij elkaar zijn: hier kunnen we elkaar zien en op elkaar reageren. Dat heb je nodig naast een podium als een website die ook een vrijplaats vormt om ideeën te lanceren en te bespreken.

Verder
Het NU-lab is een van de vormen waarmee NU inzicht krijgt in gebruik en beleving van het gebied. Daarnaast heeft NU ook een gebiedsanalyse gemaakt, beleidsonderzoek gedaan, initiatieven in kaart gebracht en een aantal jaren gesprekken met tal van personen en partijen gevoerd. Al deze ingrediënten vinden hun weerslag in een publicatie die naar verwachting eind mei wordt gepresenteerd. Het is een soort werkdocument met een visie op het gebied waarin de initiatieven een plek krijgen. Dit kan als vertrekpunt worden gebruikt voor volgende stappen.

Filed under: Evenement,

One Response

 1. fred dekkers schreef:

  Visie Muntsluis en omgeving:

  Terwijl ik mij meestal graag laat uitdagen en inspireren door creatieve impulsen, prikkelde dinsdag 6 april 2010 bij een presentatie door Nieuw Utrecht van een mogelijke visie voor de Muntsluis en omgeving bij mij vooral defensieve reacties.
  Op veel punten waren voor mij de visie en inspirerende voorbeelden veel te ver doorgeschoten:
  • De website spreekt over een pleisterplaats op de verbinding tussen Leidsche Rijn en het centrum. Dat spreekt me aan: een rustpunt op een verbinding tussen twee centra; een rustpunt dat zelf interessant is en prettig om te vertoeven. De presentatie maakt het gebied tot het centrale punt (de navel) van het nieuwe Utrecht. Dat spreekt me absoluut niet aan.
  • In het gebied zijn veel mogelijkheden om oudere (industriële) architectuur weer zichtbaar te maken, gecombineerd met nieuwe functies en moderne architectuur en kunstwerken. Een klein en mooi voorbeeld is de suggestie om de kraan bij de Cereol kade nieuwe functies te geven (een mooie schakel in een ketting van kunstwerken waarin ook De U-trechters bij de veilinghaven en de kunstobjecten langs het ARK passen, en waar in het gebied nog wel wat schakeltjes toegevoegd kunnen worden) De plaatjes die drastische uitbreiding van oude architectuur suggereerden met bijvoorbeeld een extra hoge nieuwbouw boven op Meysters Buiten, spreken mij niet aan. Veel groepen in de wijk proberen het karakter van Utrecht West als ‘binnentuin’ als contrapunt t.o.v. de hoogbouw en Leidsche Rijn Centrum te behouden. Wat mij betreft is ‘binnentuin’ een prima metafoor voor het eigen karakter van (dit deel van) Utrecht als groene, slimme, creatieve, veelkleurige stad.
  Het krachtigste beeld van het gebied is als je ’s avonds over de Kanaalweg van de Muntsluis naar de Muntbrug fietst of loopt met zicht op de verlichte Munt. Dat beeld is al enige tijd verpest door de hoogbouw Langs de Graadt van Roggeweg op de achtergrond.
  • Eén van de inspirerende voorbeelden was een drijvend zwembad in het water. Wat mij betreft een toonbeeld van overbodig en verspillend object dat niet thuishoort in een wijk die energieneutraal en duurzaam wil zijn. Het water in het gebied is schoon genoeg om in te zwemmen. Wat mij betreft is het een mooie ambitie en uitdaging dat jonge en oude mensen in dit gebied kunnen zwemmen, terwijl er ook meer gevaren moet kunnen worden en dat we om leren gaan met het plezier en de risico’s die daar bij horen.
  • Een soortgelijke gevoel had ik bij suggesties voor een plastic ijsbaan. De echte ijsbaan in de winster 2008-2009 was een fantastisch hoogtepunt. Een nepijsbaan is en blijft nep.

  Kernelementen voor een visie op het gebied zijn voor mij:
  • Versterking van de gecombineerde verbindingen:
  o bevaarbaar blauw (bevaarbare Leidsche Rijn, een Muntsluis waar je doorheen kunt, bevoorrading van het centrum en stationsgebied over water; met in het gebied aanlegplaatsen voor
  o doorgraande groenstructuren (wat mij betreft mag er meer aandacht voor de versterking van de groene verbinding langs de oude Rijn (de ‘punt’ en Groeneweg Midden en het groen in Welgelegen en langs het Merwedekanaal)
  o langzaam verkeer verbindingen (verbindingen tussen Utrecht Centrum, Utrecht West en Leidsche Rijn; verbindingen tussen Utrecht noordwest en Utrecht Zuidwest; maar ook de verbinding tussen Oog in Al – Laan van Nieuw Guinea/Groeneweg – Kanaalstraat; en niet te vergeten de verbindingen tussen Meysters Buiten – De Munt – Jongerius Vila – Veilinghaven)

  Ik vind het heel belangrijk dat we zuinig zijn op het Park Oog in Al. Wat mij betreft past een fietsroute niet in dit park. Ik vind het een interessante ontwerpuitdaging om een fietsroute te realiseren over de Muntsluis die aansluit de Kanaalstraat op zo’n manier dat het grootste deel van het sluiscomplex gebruikt kan worden voor andere activiteiten.

  • Pleisterplaats en creatieve ontmoetingsplaats. Ik ben nieuwsgierig naar creatieve suggesties voor op de Munstsluis zelf.

  • Het gaat niet alleen om fysieke ingrepen. Vooral doorontwikkelen van leuke activiteiten zoals er nu ook al zijn: de rondleiding door de sluiswachter in de nacht van de nacht, jaarlijkse buitenactiviteit van het Wilde Westen al of niet gecombineerd met de dag van het Park, de bruine vloot in de Leidsche Rijn in september etc.

  Fred Dekkers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: